perjantai 8. helmikuuta 2013

Olemme sitä, mitä elimistömme pystyy sulattamaan



Tykkään liikkua lunnossa 

Kesällä on ihana laittaa maistuvaa ruokaa ulkotulella, tämä kuva viime kesältä 2012

Marjoja poimin syksyisin ja siskoni Hanna-Elina on opettanut minua myös sienestämään


Edellisessä päivityksessä kerroin löytäneeni minulle sopivan ruokavalion. Haluan vielä palata tähän aiheeseen ja kertoa, minkälainen se on ja miksi se sopii juuri minulle.

- Paljon ja joka päivä kasviksia, koska niistä saa paljon vitamiineja, kivennäisaineita, ravintoaineita, hivenaineita.. Ne sulavat (erityisesti kypsennettynä) hyvin ja antavat energiaa tasaisesti. Kasviksissa on melko matala glykeeminen indeksi ja verensokeri nousee tasaisesti ja pysyy tasaisena. Kasvisten värit miellyttävät silmää ja piristävät psyykkisesti. Mikä tärkeinä, ne maistuvat ihanilta! Perunaa kuitenkin rajoitetusti korkean tärkkelyspitoisuuden vuoksi. Peruna on toisaalta halpaa ravintoa ja siksi sitä kuitenkin suosin.
         
- Hedelmiä, mutta kohtuudella! Joka päivä jotain hedelmää kauden mukaan. Suosin aina kausituotteita. Hedelmät saattavat sisältää kuitenkin paljon hedelmäsokeria, joten hieman rajoitan hedelmien syöntiä. Kesällä tietysti enemmän.


- Marjoja niin paljon kuin vain jaksan syödä. Rakastan oikeastaan kaikkia marjoja. Poimin itse mustikat ja puolukat metsästä sekä vanhempieni pihasta viinimarjat. Lisäksi ostan mansikoita torilta. Pakastin pullolleen syksyisin! Halpaa ja uskomattoman terveellistä ravintoa.

- En ole totaalikieltäytyjä punaisesta lihasta, mutta syön sitä erittäin vähän. Sikaa en syö ollenkaan. Jos menen kylään ja siellä on laitettu nautaa, niin silloin syön sen kiltisti. En halua olla hankala ja nirsoilla, mutta omassa arjessani en nautaa syö. Isä tuo toisinaan hirven lihaa hirvimetsältä ja sitä syön pari kertaa vuodessa. Myös poroa voin maistella, mikä tarkoittaa ehkä yhden kerran vuodessa.


- Kanaa/broileria syön, mutta erittäin harvoin.

- Proteiinin saan kananmunista, soijasta, tofusta, juustoista, pavuista, pähkinöistä, siemenistä, viljoista, linsseistä, kikherneistä, kalasta sekä muista meren antimista, sekä maitorahkasta ja luonnon jogurtista.


- Maito. En juo maitoa. Maitotuotteista käytän maitorahkaa, luonnon jogurttia, kermaa ja juustoa sekä silloin tällöin jäätelöä. Mutta näitä kohtuudella.  Juustoissa olen alkanut suosimaan lampaan - ja vuohenmaito-juustoja. Olen sitä mieltä, että maito on suunniteltu imeväisten ravinnoksi, joten miksi aikuisen pitäisi juoda maitoa. Eivät eläimetkään juo maitoa imeväiskauden jälkeen. Etelä-Euroopassa ei juoda lehmän maitoa ja ei siellä ole osteoporoosiakaan eikä niin paljon astmaa. Aika mielenkiintoista! Maidon on todettu lisäävän liman eritystä keuhkoissa, joten uskon sillä olevan oma syynsä astmaan.  Jos joisin maitoa, hakisin sen suoraan maatilalta ja joisin sen täysin rasvaisena ja käsittelemättömänä. En ymmärrä, miksi maito pitää Pohjoismaissa käsitellä ravintoaineettomaksi ja sitten lisätä siihen D-vitamiinia. Tiesithän, että jos juot maitoa samaan aikaan, kun otat magnesiumin joko ravintona tai lisänä, se ei imeydy! Calsium estää magneesiumin imeytymisen.

- Leipää rajoitetusti ja ei edes joka päivä.


- Kahvia vain aamuisin. Kofeiinitonta teetä niin usein kuin mieli tekee.

- Alkoholia kohtuudella. Suosin viinejä ja vältän hiilihapollisia juomia. Olutta en juo ollenkaan. Rommi sopii hyvin leivontaan!


- Vältän hiivaa ja sokeria. Omassa arkiruoassa en käytä sokeria oikeastaan ollenkaan. Mieluummin suosin ruskeaa sokeria.

- Suolaa käytän päivittäin, koska urheilen ja saunon paljon. Suolana ehdottomasti puhdistamaton suola, jossa on maaperän mineraalit ja magnesium tallessa. Lempisuolani on harmaa merisuola, himalajan suola ja ruususuola. Ehdoton ykkönen on harmaa merisuola. Sitä laitan veden sekaan, kun lähden liikkumaan. Muuta magnesiumlisää en tällä hetkellä käytä.


- Herkkuja kohtuudella, mutta niitäkin on ihana silloin tällöin nautiskella. Hyvä, jolla herkuttelen, on suklaa, jogurtti päällystetyt pähkinät ja kuivahedelmät, jäätelö ja toisinaan jotkin leivonnaiset tai kakku/pulla. Paras kahvileipä on ehdottomasti korvapuusti. Siinä on hiivaa ja sokeria, mutta silloin tällöin syötynä se ei haittaa. Rakastan leipomista, erityisesti, jos on joku, jolle leipoa.

- Käytän paljon mausteita, yrttejä, valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja kaikkea, mistä saan loihdittua paljon makua ruokaan. Lempparini on kaneli, curry, kumina, kookos, erilaiset pippurit..

- Joudun välttämään sipulin kokonaan, koska olen allergisoitunut sille.

- Juon vettä n.2,5 l päivässä.

- Vitamiinilisänä otan D-vitamiinin päivittäin syys ja talvi-aikaan ja toisinaan, jos väsyttää, sekoitan vitamiiniporetabletin veteen.

Tässä peruspilarit, joille ravintoni perustuu. Seuraavaan päivitykseen tulen kertomaan hieman tarkemmin, miten ajoitan syömiseni ja minkälaisia ruokia käytännössä teen. Tämä on siis esimerkkinä siitä, että jokaisen tulisi kuunnella omaa kehoaan ja suunnitella itselle oiekasti sopiva ruokavalio! Ei vatsaongelmista tai turhista nivelkivuista tarvitse kärsiä! Uskon vahvasti siihen, että emme pelkästään ole sitä mitä syömme, vaan olemme sitä, mitä elimistömme pystyy sulattamaan!

4 kommenttia:

  1. Vitsi ma niin odotan takas kotiin ja omaan keittioon paasya, taalla on vahan hankalampaa toi kokkailu, kun on jossain paikassa aina vaan hetken ja joutuu mausteita sun muuta raahailemaan. Rinkassa ja extrakassissa on painoa ihan tarpeeksi jo muutenkin! Ja oon niin hammastynyt, etta vihannekset ja hedelmat on taalla niin kalliita, vaikka taalla niita just kasvatetaan! Outoa.

    VastaaPoista
  2. Mä olen miettinytkin, että millonkahan sulle tulee toi tunne, että alat kaivata omaa keittiötä, vaatekaappia jne.. Kesällä pääset sit kokkailemaan herkkuruokia. Nautihan nyt vielä pastasta siellä kaukana! Aika outoa, jos kerta kalliita hedelmät siellä..hmh..

    VastaaPoista
  3. Hyviä nämä ruokapostaukset :) Tuosta maitutuotteiden "epäterveellisyydestä" olen tosin vähän eri mieltä, tai en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt kattavaa tutkimusdataa, joka puhuisi maitotuotteiden haitallisuuden puolesta. Maitotuotteethan vähentävät useiden sairauksien riskiä (ei kaikkien) väestötasolla. :) Toki oma kroppa on sit eri asia, kaikille maitotuotteet eivät sovi.

    VastaaPoista
  4. Torstaina 21.2 TV 2:lla Silminnäkijässä maitodokkari. Katsotaan, mitä siinä maidosta kerrotaan!

    VastaaPoista