torstai 7. helmikuuta 2013

Stoppi ikuiselle laihduttamiselle!

Kasviksista, hedelmistä ja hyvistä rasvoista energiaa!

Treenin jälkeen maistuu munakas, salaatti ja halloum juusto


Omatekemä kasvis-juustopiiras oli kiva iltapala ystävän tullessa kylään



Olen sitä mieltä, että laihduttamisen voisi unohtaa! Jos ihminen löytää tasapainon ravinnon suhteen ja liikkuu itselle sopivalla tavalla, paino varmasti löytää sopivat lukemat.  Painon hallintahan on suurimmaksi osaksi psyykkinen juttu. Ihmisen ollessa tasapainoisessa tilassa oman itsensä kanssa on painon hallitseminenkin helpompaa. Kaikki tietävät, että stressi hidastaa aineenvaihduntaa ja padam! Paino alkaa nousta. Unettomuus lisää painoa. Huolet ja murheet saavat ihmisen lohtusyömään ja taas, padam! Paino vaan nousee.
Tunnen ihmisiä, jotka laihduttavat ja laihduttavat. Aina vaan laihduttavat. Välillä he laihtuvat ja sitten taas kohta kilot tulevat takaisin ja taas pitää laihduttaa. Kokeillaan, mitä ihmeellisimpiä dieettejä ja poppakonsteja. Ei ole olemassa poppakonsteja. Yksinkertaisuudessaan painon hallitseminen on sitä, että syö vähemmän kuin kulutat.

Vielä tärkeämpänä uskon siihen, että jokaisen ihmisen pitäisi löytää itselle sopiva ruokavalio. Moni suomalainen sanoo mm., että ”leipä turvottaa” tai että ”liha ei sula vatsassa kunnolla” ja että ”maito laittaa vatsan sekaisin” jne.. Silti leipää, maitoa ja lihaa vedetään päivästä toiseen. Avuksi ostetaan ruoansulatusta helpottavia jogurtteja. Oletteko ihan oikeasti ajatelleet, miten paljon ruoansulatusvaivoihin tarkoitettuja tuotteita on markkinoilla sen sijaan, että puututtaisiin enemmän siihen, mistä ne vaivat johtuvat? Miksi ihmisillä on niin paljon suolistokaasuja, vatsakipuja ja ties mitä vatsanväänteitä?

 Itse kannatan kasvispainotteista ruokavaliota. Mikä ei tarkoita sitä, että siihen ei kuulu proteiineja. Saan jopa enemmän nykyään proteiineja, mitä lihan syöjänä, koska mietin syömiseni tarkemmin. Tai oikeastaan alkuun otin riittävästä ravintoaineiden saamisesta selvää ja nykyään ruoan suunnitteleminen ja kokoaminen käy kuin itsestään. Ruokavalioni on yksi elämän tapani. Olen löytänyt ruokavalion, mikä sopii minulle. Tiedän, mikä ruoka-aine ei tunnu hyvältä ja mikä taas tuntuu hyvältä. Kunnioitan elimistöäni näiden tuntemuksien perusteella ja koska rakastan itseäni, en työnnä vatsaani niitä ravintoaineita, jotka tuntuvat pahalta. Minulla ei juurikaan ole vatsakipuja, turvotusta tai ilmavaivoja. Olen harvoin flunssassa ja suurimman osan päivistä olen oikeasti energinen ja pirteä. Tietenkin olen toisinaan väsynyt ja kipeäkin, mutta suurimmaksi osaksi päivistä koen voivani hyvin.

Olen huomannut, että suurin osa ihmisistä tietää myös, että mitkä raaka-aineet eivät heille sovi. Silti niitä syödään tottumuksesta tai jostain muusta syystä. Tietysti on heitä, jotka eivät yksinkertaisesti ole edes ajatelleet, että jokin ns. terveellinen tuote, voisikin aiheuttaa väsymystä tai vatsaoireita. Esimerkiksi suomalaisten kovasti suosima leipä. Suomalaiset tuntuvat elävän leivällä. Vaasan ruispaloja mussutetaan niin, että leukanivelet natisee. En sano, ettei leipä olisi pari palaa päivässä nautittuna hyvä kuidun lähde ja terveellistä, mutta usein leivällä korvataan lämmin ruoka. Ruisleipä aiheuttaa hyvin monelle turvotusta ja ei sula kunnolla. Suurimmassa osassa kauppojen tarjoamista leivistä on sokeria ja hiivaa, mikä aiheuttaa käymisprosessin vatsassa. Suurimmalle osalle kun hiiva ja sokeri eivät yksinkertaisesti päivittäin käytettynä sovi! Lisäksi tämän päivän kiireisille ihmisille on suunniteltu leipää, joka kestää ja kestää. Leipään on ympätty niin paljon säilöntäaineita, että sitä voi hyvin popsia viikon jos toisenkin. Eihän leipä saa vanhentua. Samaan aikaan Etelä-Euroopassa haetaan tuore leipä joka aamu leipomosta. Siellä leivän ei ole tarkoituskaan säilyä pakatussa muovipussissa päivä tolkulla.

Olen hyvin usein törmännyt tähän yhtälöön. Ihminen on ylipainoinen ja voi huonosti. Kun kysyn, mitä te syötte. Saan vastaukseksi kahvia ja leipää. Olen niin kiireinen, että en yksinkertaisesti ehdi laittamaan ruokaa.. Toki välillä syön hedelmiä, mutta lähinnä kahvia ja leipää..
Miksi suomalainen ravintosuositus suosittelee leipää 6- 8 palaa päivässä? Olisiko markkinoinnilla ja leipäteollisuudella sormensa pelissä tässä suosituksessa? Rahalla on valtaa myös tässä asiassa. Ravintotieteilijät ja ravintoneuvojat jäävät aivan jalkoihin, jolloin myös todelliset suositukset jäävät pimentoon.
Toinen asia, missä usein mennään harhaan, ovat kaikki light ja diet-tuotteet. Laihtumisen toivossa ostetaan kaikenmaailman energiattomia tuotteita ja niistä yritetään vääntää maistuvaa ruokaa. No eihän rasvaton yleensä maistu miltään! Aivot tarvitsevat tyydyttyäkseen tietyn määrän energiaa, mutta myös makuja. Vahvempi maku tyydyttää aivojen tarpeen nopeammin. Tämä tarkoittaa sitä, että ns. tuhdimpi tuote tuo kylläisen tunteen nopeammin. Maukasta, rasvaista ja alkuperältään aitoa tuotetta ei tarvitse syödä niin paljon. Loppujen lopuksi usein käykin niin, että ihminen syö huomaamattaan kokonais energiamäärältä vähemmän täysirasvaista tuotetta kuin jotain light/diet-tuotetta. Tähän ideaan perustuu myös se, miksi Italialaiset tai Ranskalaiset ovat usein hoikkia, vaikka syövät erittäin tuhtia ja maukasta ruokaa sekä juovat viiniä päälle. Itse rakastan hyvää ruokaa ja mieluummin syön vähemmän todella hyvää kuin paljon mautonta.

Nauttikaamme hyvästä ruoasta ja ennen kaikkea laadusta!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti