Omatekemä kasvis-juustopiiras oli kiva iltapala ystävän tullessa kylään
Olen sitä mieltä, että laihduttamisen voisi unohtaa! Jos
ihminen löytää tasapainon ravinnon suhteen ja liikkuu itselle sopivalla
tavalla, paino varmasti löytää sopivat lukemat.
Painon hallintahan on suurimmaksi osaksi psyykkinen juttu. Ihmisen
ollessa tasapainoisessa tilassa oman itsensä kanssa on painon hallitseminenkin
helpompaa. Kaikki tietävät, että stressi hidastaa aineenvaihduntaa ja padam!
Paino alkaa nousta. Unettomuus lisää painoa. Huolet ja murheet saavat ihmisen
lohtusyömään ja taas, padam! Paino vaan nousee.
Tunnen ihmisiä, jotka laihduttavat ja laihduttavat. Aina
vaan laihduttavat. Välillä he laihtuvat ja sitten taas kohta kilot tulevat
takaisin ja taas pitää laihduttaa. Kokeillaan, mitä ihmeellisimpiä dieettejä ja
poppakonsteja. Ei ole olemassa poppakonsteja. Yksinkertaisuudessaan painon
hallitseminen on sitä, että syö vähemmän kuin kulutat.
Vielä tärkeämpänä uskon siihen, että jokaisen ihmisen
pitäisi löytää itselle sopiva ruokavalio. Moni suomalainen sanoo mm., että
”leipä turvottaa” tai että ”liha ei sula vatsassa kunnolla” ja että ”maito laittaa
vatsan sekaisin” jne.. Silti leipää, maitoa ja lihaa vedetään päivästä toiseen.
Avuksi ostetaan ruoansulatusta helpottavia jogurtteja. Oletteko ihan oikeasti
ajatelleet, miten paljon ruoansulatusvaivoihin tarkoitettuja tuotteita on
markkinoilla sen sijaan, että puututtaisiin enemmän siihen, mistä ne vaivat
johtuvat? Miksi ihmisillä on niin paljon suolistokaasuja, vatsakipuja ja ties
mitä vatsanväänteitä?
Itse kannatan
kasvispainotteista ruokavaliota. Mikä ei tarkoita sitä, että siihen ei kuulu
proteiineja. Saan jopa enemmän nykyään proteiineja, mitä lihan syöjänä, koska
mietin syömiseni tarkemmin. Tai oikeastaan alkuun otin riittävästä
ravintoaineiden saamisesta selvää ja nykyään ruoan suunnitteleminen ja
kokoaminen käy kuin itsestään. Ruokavalioni on yksi elämän tapani. Olen
löytänyt ruokavalion, mikä sopii minulle. Tiedän, mikä ruoka-aine ei tunnu
hyvältä ja mikä taas tuntuu hyvältä. Kunnioitan elimistöäni näiden tuntemuksien
perusteella ja koska rakastan itseäni, en työnnä vatsaani niitä ravintoaineita,
jotka tuntuvat pahalta. Minulla ei juurikaan ole vatsakipuja, turvotusta tai
ilmavaivoja. Olen harvoin flunssassa ja suurimman osan päivistä olen oikeasti
energinen ja pirteä. Tietenkin olen toisinaan väsynyt ja kipeäkin, mutta
suurimmaksi osaksi päivistä koen voivani hyvin.
Olen huomannut, että suurin osa ihmisistä tietää myös, että
mitkä raaka-aineet eivät heille sovi. Silti niitä syödään tottumuksesta tai
jostain muusta syystä. Tietysti on heitä, jotka eivät yksinkertaisesti ole edes
ajatelleet, että jokin ns. terveellinen tuote, voisikin aiheuttaa väsymystä tai
vatsaoireita. Esimerkiksi suomalaisten kovasti suosima leipä. Suomalaiset
tuntuvat elävän leivällä. Vaasan ruispaloja mussutetaan niin, että leukanivelet
natisee. En sano, ettei leipä olisi pari palaa päivässä nautittuna hyvä kuidun
lähde ja terveellistä, mutta usein leivällä korvataan lämmin ruoka. Ruisleipä
aiheuttaa hyvin monelle turvotusta ja ei sula kunnolla. Suurimmassa osassa
kauppojen tarjoamista leivistä on sokeria ja hiivaa, mikä aiheuttaa
käymisprosessin vatsassa. Suurimmalle osalle kun hiiva ja sokeri eivät
yksinkertaisesti päivittäin käytettynä sovi! Lisäksi tämän päivän kiireisille
ihmisille on suunniteltu leipää, joka kestää ja kestää. Leipään on ympätty niin
paljon säilöntäaineita, että sitä voi hyvin popsia viikon jos toisenkin. Eihän
leipä saa vanhentua. Samaan aikaan Etelä-Euroopassa haetaan tuore leipä joka
aamu leipomosta. Siellä leivän ei ole tarkoituskaan säilyä pakatussa
muovipussissa päivä tolkulla.
Olen hyvin usein törmännyt tähän yhtälöön. Ihminen on
ylipainoinen ja voi huonosti. Kun kysyn, mitä te syötte. Saan vastaukseksi
kahvia ja leipää. Olen niin kiireinen, että en yksinkertaisesti ehdi laittamaan
ruokaa.. Toki välillä syön hedelmiä, mutta lähinnä kahvia ja leipää..
Miksi suomalainen ravintosuositus
suosittelee leipää 6- 8 palaa päivässä? Olisiko markkinoinnilla ja leipäteollisuudella sormensa pelissä tässä
suosituksessa? Rahalla on valtaa myös tässä asiassa. Ravintotieteilijät ja
ravintoneuvojat jäävät aivan jalkoihin, jolloin myös todelliset suositukset
jäävät pimentoon.
Toinen asia, missä usein mennään harhaan, ovat kaikki light
ja diet-tuotteet. Laihtumisen toivossa ostetaan kaikenmaailman energiattomia
tuotteita ja niistä yritetään vääntää maistuvaa ruokaa. No eihän rasvaton
yleensä maistu miltään! Aivot tarvitsevat tyydyttyäkseen tietyn määrän
energiaa, mutta myös makuja. Vahvempi maku tyydyttää aivojen tarpeen nopeammin.
Tämä tarkoittaa sitä, että ns. tuhdimpi tuote tuo kylläisen tunteen nopeammin.
Maukasta, rasvaista ja alkuperältään aitoa tuotetta ei tarvitse syödä niin
paljon. Loppujen lopuksi usein käykin niin, että ihminen syö huomaamattaan
kokonais energiamäärältä vähemmän täysirasvaista tuotetta kuin jotain light/diet-tuotetta. Tähän ideaan perustuu myös se, miksi Italialaiset tai
Ranskalaiset ovat usein hoikkia, vaikka syövät erittäin tuhtia ja maukasta
ruokaa sekä juovat viiniä päälle. Itse rakastan hyvää ruokaa ja mieluummin syön
vähemmän todella hyvää kuin paljon mautonta.
Nauttikaamme hyvästä ruoasta ja ennen kaikkea laadusta!!
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti