Tykkään liikkua lunnossa |
Kesällä on ihana laittaa maistuvaa ruokaa ulkotulella, tämä kuva viime kesältä 2012 |
![]() |
Marjoja poimin syksyisin ja siskoni Hanna-Elina on opettanut minua myös sienestämään |
Edellisessä päivityksessä kerroin löytäneeni minulle
sopivan ruokavalion. Haluan vielä palata tähän aiheeseen ja kertoa, minkälainen
se on ja miksi se sopii juuri minulle.
- Paljon ja joka päivä kasviksia, koska niistä saa paljon vitamiineja,
kivennäisaineita, ravintoaineita, hivenaineita.. Ne sulavat (erityisesti
kypsennettynä) hyvin ja antavat energiaa tasaisesti. Kasviksissa on melko
matala glykeeminen indeksi ja verensokeri nousee tasaisesti ja pysyy tasaisena.
Kasvisten värit miellyttävät silmää ja piristävät psyykkisesti. Mikä tärkeinä,
ne maistuvat ihanilta! Perunaa kuitenkin rajoitetusti korkean
tärkkelyspitoisuuden vuoksi. Peruna on toisaalta halpaa ravintoa ja siksi sitä
kuitenkin suosin.
- Hedelmiä, mutta kohtuudella! Joka päivä jotain hedelmää
kauden mukaan. Suosin aina kausituotteita. Hedelmät saattavat sisältää
kuitenkin paljon hedelmäsokeria, joten hieman rajoitan hedelmien syöntiä.
Kesällä tietysti enemmän.
- Marjoja niin paljon kuin vain jaksan syödä. Rakastan
oikeastaan kaikkia marjoja. Poimin itse mustikat ja puolukat metsästä sekä vanhempieni
pihasta viinimarjat. Lisäksi ostan mansikoita torilta. Pakastin pullolleen
syksyisin! Halpaa ja uskomattoman terveellistä ravintoa.
- En ole totaalikieltäytyjä punaisesta lihasta, mutta syön
sitä erittäin vähän. Sikaa en syö ollenkaan. Jos menen kylään ja siellä on
laitettu nautaa, niin silloin syön sen kiltisti. En halua olla hankala ja
nirsoilla, mutta omassa arjessani en nautaa syö. Isä tuo toisinaan hirven lihaa
hirvimetsältä ja sitä syön pari kertaa vuodessa. Myös poroa voin maistella,
mikä tarkoittaa ehkä yhden kerran vuodessa.
- Kanaa/broileria syön, mutta erittäin harvoin.
- Proteiinin saan kananmunista, soijasta, tofusta, juustoista,
pavuista, pähkinöistä, siemenistä, viljoista, linsseistä, kikherneistä, kalasta
sekä muista meren antimista, sekä maitorahkasta ja luonnon jogurtista.
- Maito. En juo maitoa. Maitotuotteista käytän maitorahkaa,
luonnon jogurttia, kermaa ja juustoa sekä silloin tällöin jäätelöä. Mutta näitä
kohtuudella. Juustoissa olen alkanut
suosimaan lampaan - ja vuohenmaito-juustoja. Olen sitä mieltä, että maito on
suunniteltu imeväisten ravinnoksi, joten miksi aikuisen pitäisi juoda maitoa.
Eivät eläimetkään juo maitoa imeväiskauden jälkeen. Etelä-Euroopassa ei juoda
lehmän maitoa ja ei siellä ole osteoporoosiakaan eikä niin paljon astmaa. Aika
mielenkiintoista! Maidon on todettu lisäävän liman eritystä keuhkoissa, joten
uskon sillä olevan oma syynsä astmaan. Jos joisin maitoa, hakisin sen suoraan
maatilalta ja joisin sen täysin rasvaisena ja käsittelemättömänä. En ymmärrä,
miksi maito pitää Pohjoismaissa käsitellä ravintoaineettomaksi ja sitten lisätä
siihen D-vitamiinia. Tiesithän, että jos juot maitoa samaan aikaan, kun otat
magnesiumin joko ravintona tai lisänä, se ei imeydy! Calsium estää magneesiumin
imeytymisen.
- Leipää rajoitetusti ja ei edes joka päivä.
- Kahvia vain aamuisin. Kofeiinitonta teetä niin usein kuin
mieli tekee.
- Alkoholia kohtuudella. Suosin viinejä ja vältän
hiilihapollisia juomia. Olutta en juo ollenkaan. Rommi sopii hyvin leivontaan!
- Vältän hiivaa ja sokeria. Omassa arkiruoassa en käytä
sokeria oikeastaan ollenkaan. Mieluummin suosin ruskeaa sokeria.
- Suolaa käytän päivittäin, koska urheilen ja saunon paljon.
Suolana ehdottomasti puhdistamaton suola, jossa on maaperän mineraalit ja
magnesium tallessa. Lempisuolani on harmaa merisuola, himalajan suola ja
ruususuola. Ehdoton ykkönen on harmaa merisuola. Sitä laitan veden sekaan, kun
lähden liikkumaan. Muuta magnesiumlisää en tällä hetkellä käytä.
- Herkkuja kohtuudella, mutta niitäkin on ihana silloin
tällöin nautiskella. Hyvä, jolla herkuttelen, on suklaa, jogurtti päällystetyt
pähkinät ja kuivahedelmät, jäätelö ja toisinaan jotkin leivonnaiset tai
kakku/pulla. Paras kahvileipä on ehdottomasti korvapuusti. Siinä on hiivaa ja
sokeria, mutta silloin tällöin syötynä se ei haittaa. Rakastan leipomista,
erityisesti, jos on joku, jolle leipoa.
- Käytän paljon mausteita, yrttejä, valkosipulia, inkivääriä,
chiliä ja kaikkea, mistä saan loihdittua paljon makua ruokaan. Lempparini on
kaneli, curry, kumina, kookos, erilaiset pippurit..
- Joudun välttämään sipulin kokonaan, koska olen
allergisoitunut sille.
- Juon vettä n.2,5 l päivässä.
- Vitamiinilisänä otan D-vitamiinin päivittäin syys ja
talvi-aikaan ja toisinaan, jos väsyttää, sekoitan vitamiiniporetabletin veteen.
Tässä peruspilarit, joille ravintoni perustuu. Seuraavaan
päivitykseen tulen kertomaan hieman tarkemmin, miten ajoitan syömiseni ja
minkälaisia ruokia käytännössä teen. Tämä on siis esimerkkinä siitä, että
jokaisen tulisi kuunnella omaa kehoaan ja suunnitella itselle oiekasti sopiva
ruokavalio! Ei vatsaongelmista tai turhista nivelkivuista tarvitse kärsiä!
Uskon vahvasti siihen, että emme pelkästään ole sitä mitä syömme, vaan olemme
sitä, mitä elimistömme pystyy sulattamaan!
Vitsi ma niin odotan takas kotiin ja omaan keittioon paasya, taalla on vahan hankalampaa toi kokkailu, kun on jossain paikassa aina vaan hetken ja joutuu mausteita sun muuta raahailemaan. Rinkassa ja extrakassissa on painoa ihan tarpeeksi jo muutenkin! Ja oon niin hammastynyt, etta vihannekset ja hedelmat on taalla niin kalliita, vaikka taalla niita just kasvatetaan! Outoa.
VastaaPoistaMä olen miettinytkin, että millonkahan sulle tulee toi tunne, että alat kaivata omaa keittiötä, vaatekaappia jne.. Kesällä pääset sit kokkailemaan herkkuruokia. Nautihan nyt vielä pastasta siellä kaukana! Aika outoa, jos kerta kalliita hedelmät siellä..hmh..
VastaaPoistaHyviä nämä ruokapostaukset :) Tuosta maitutuotteiden "epäterveellisyydestä" olen tosin vähän eri mieltä, tai en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt kattavaa tutkimusdataa, joka puhuisi maitotuotteiden haitallisuuden puolesta. Maitotuotteethan vähentävät useiden sairauksien riskiä (ei kaikkien) väestötasolla. :) Toki oma kroppa on sit eri asia, kaikille maitotuotteet eivät sovi.
VastaaPoistaTorstaina 21.2 TV 2:lla Silminnäkijässä maitodokkari. Katsotaan, mitä siinä maidosta kerrotaan!
VastaaPoista