maanantai 11. helmikuuta 2013

Mitäs hyvää tällä kertaa?

Olen innokas opiskelemaan ravintoasioita
Olen sitä mieltä, että ravinnon määrällä ja laadulla voimme vaikuttaa kehoomme eritttäin paljon. Blogini ei tule olemaan ruoka-blogi, mutta alkuvaiheessa haluan kertoa, millainen on oma filosofiani ruokailun suhteen. Sillä tulevaisuudessa työssäni hyvinvointivalmennuksen parissa tulen neuvomaan ihmisiä painon pudottamisessa, tasapainoisen ruokavalion löytämisessä ja siinä, mitä ja miten olisi hyvä syödä, jos on liikkuva ihminen.Siksi tuon julki omat ajatukseni oman syömiseni suhteen. Edelleen haluan korostaa yksilöllisyyttä ja sitä, että on tärkeää löytää itselle sopiva ruokavalio. Naiset ovat usein miehiä pienikokoisempia ja syövät kokonaismäärältään vähemmän. Siksi liikkuvan naisen tulee miettiä jopa vielä tarkemmin sen mitä syö, jotta varmasti saa kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Yleensä aloitan arkiaamuni 06.30 tekemällä raikkaan smoothien. Heitän joukkoon milloin mitäkin jääkaapista löytyy, mutta lempparini ovat ehdottomasti marjat! Aamuisin teen yleensä täysin vegaanipohjaisen smoothien, johon en laita maitorahkaa tai muutakaan jogurttia. Yksi suosikkini on siskoltani oppima vihersmoothie, johon laitan raakaa parsakaalia, varsiselleriä, salaattia, pinaattia, kiiviä, ananasta (tuoretta jos mahdollista) ja edellisenä päivänä keitettyjä kuivattuja luumuja. Nesteeksi laitan joko jotain mehua tai vettä. Usein säilytän edellispäivänä keitettyjen luumujen keitinliemen ja laitan sitä nesteeksi. Toisinaan säästän myös edellispäivänä ruokaan keittämien kasvisten liemen, jota voi hyvin lorauttaa smoothien nesteeksi.
Aamulla otan yleensä ruokalusikallisen jotain öljyä ja nappaan D-vitamiilisät.

Tämän smoothien tein yksi aamu eräälle ystävälleni, joka oli meillä yökylässä. Smoothie sisälsi porkkanaa, kurkkua, tuoretta ananasta, appelsiinimehua ja soijajogurttia, sekä hieman hunajaa


Lisäksi syön vielä aamupalan, johon kuuluu kuppi tai kaksi kahvia ja jokin seuraavista vaihtoehdoista:

- kaurapuuroa ja marjoja
- maitorahkaa/luonnon jogurttia/soija jogurttia ja marjoja, siemeniä, pähkinöitä, leseitä
- munakas

Tänä aamuna aamupalani sisälsi  omatekemän pinaatti-porkkana-seesamsiemenletun, tuoretta pinaattia, mustaherukoita ja ananasta. Lisäksi kuppi kahvia. 

Lounasta syön n. 11 aikaan. Yleensä minulle maistuu jokin näistä

- oma tekemä keitto (lempparini on kasvissosekeitto, johon on laitettu lisäksi punaisia linssejä tai kikherneitä antamaan proteiinia, paljon chiliä, inkivääriä, tuoretta korianteria ja samettisuus tulee kookoskermasta)
- salaattia/kasviksia + jokin proteiinipitoinen lisäke (mm. kala, tofu, kasvislinssipihvit, juusto, pähkinät, kana..)
- edelliseltä päivältä jäänyttä lämmintä ruokaa
- Jos aamulla en ole syönyt kananmunaa, niin silloin lounaalla saatan tehdä  esim.  tonnikala/juusto -munakkaan
Eilen tein madekeittoa ensimmäisen kerran elämässäni. Laitoin jopa mateen maksaa keittoon!  Kyytipojaksi pari näkkäriä.


välipala n. 14.00

- hedelmä
- luonnon jogurttia/maitorahkaa/soijajogurttia ja marjoja
- leipä, jossa täytteenä paljon erilaisia kasviksia. Margariinia en käytä ollenkaan. Levitteenä omatekemä hummus (seesamsiementahnaa tai murskattuja pähkinöitä + purkki kikherneitä + oliiviöljyä + vettä)  tai oikea voi.
- muutama pähkinä
- pieni salaatti
Tässä vaihtoehtoja välipalaksi


Päivällinen (kellonaika riippuu illan ohjelmasta, mutta yleensä n. 17-19.00 välillä)

Päivälliseksi syön itse tehtyä normaalia kotiruokaa mm.
- jotain keittoa
- wokkia
- uunipataa
- kypsennettyjä kasviksia + jokin proteiinipitoinen lisäke (kala,katkarapu,  tofu, juusto, kanamuna, pähkinät,    liha?..jne)
- ruokaisan salaatin
- pastaa tai risottoa (pastan ja riisin määrää pyrin pitämään melko pienenä, mutta toisinaan nautiskelen täyteläisen maukkaan pastan tai haudutan oikein kunnon ihanan risoton)
- ihan mitä vain herkkuruokaa, mikä mieleen juolahtaa. Teen paljon ruokaa keksimällä ja ideoimalla itse, mutta toisinaan katson myös ruokaohjeita ja kerään uusia vinkkejä. Luen myös muutamaa blogia, mistä saa ihania ideoita ruoanlaittoon.

Ilapala
Syön yleensä jotain pientä vielä ennen nukkumaan menoa. Hedelmien syömisen painotan aamupäivään, koska ne piristävät. Iltaisin minulle maistuu jokin suolaisempi ja sellainen, mikä nukuttaa hyvin. Yleensä jokin lämmin rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan. Toisinaan syön kuitenkin marjoja vielä illallakin. Joskus herkuttelen jätskillä.

- roibosteetä (jonne paloittelen tuoretta inkivääriä) + 2 palaa näkkäriä, jonka päällä itse tehtyä hummusta, -  - suolakurkkua ja paprikaa
- luonnon jogurttia ja marjoja
- pieni annos lämmintä keittoa


Näillä eväillä jaksan ja pysyn terveenä! Päivinä, jolloin treenaan useammin kuin kerran tai teen fyysisesti raskasta työtä, pidän mukanani myös pieniä lisävälipaloja. Viime aikoina olen silloin tällöin salitreenin jälkeen juonut proteiinipitoisen palautusjuoman. Energiajuomia ja muita piristäviä juomia en juo lainkaan.

Seuraavassa kirjoituksessa kerron, kuinka olen erittäin konkreettisesti vaikuttanut omaan terveyteeni löytämällä minulle sopivan ruokavalion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti