keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Liikunnanohjaajan palkoista

Haluan tällä kirjoituksella ottaa kantaa erityisesti Kainuussa liikunnan alalla työskentelevien ihmisten puolesta. Erityisesti niiden puolesta, jotka harjoittavat ammattia itsenäisinä ammatinharjoittajina. Suurin osa liikunnanohjaajista kuitenkin perustaa oman toiminimen ja tekee ohjauksia sen kautta.
Olen nyt reilun vuoden verran seurannut Kainuussa asuvien liikunnan alalla työskentelevien henkilöiden arkea. Itse lukeudun tähän samaan ryhmään, koska omistan fysioterapia ja liikunta-alan yrityksen Kajaanissa ja siksi tämä aihe koskettaa myös minua erittäin paljon. Kirjoitukseni koskee liikunta-alan ammattilaisten palkkoja ja ihmisten suhtautumista liikunnasta ja sen ohjauksesta maksamiseen.

Liikunta-ala on tieteenalana vielä nuori ja palkat ovat usein huonot sen takia, että liikuntaa on ohjattu Suomessa vuosikausia harrastetoimintana tai vapaaehtoistyönä. Usein opiskelijat suostuvat vetämään ”jumppia”  tai seuratoimintaa hyvinkin pienellä palkalla, koska pienikin tulo on tarpeen. Jumppaohjaajat usein ajattelevat tekevänsä samalla oman treenin ja tienaavansa siinä samalla muutaman euron.  Tästä johtuen ryhmäliikunnan ohjaajien ja valmentajien palkat ovat edelleenkin isossa kuopassa.

On kuitenkin niitä ammattilaisia, jotka ovat opiskelleet alaa vuosia ja kouluttavat itseään jatkuvasti lisää tullakseen paremmaksi ihmisten turvallisessa liikuttamisessa ja neuvomisessa, kuinka tulisi pitää itsestään huolta liikunnan avulla. Nämä ihmiset tekevät tätä työtä pääsääntöisenä työnään eli ns. leipätyönään ja usein antavat itsestään sekä henkisesti että fyysisesti kaikkensa. Liikunnanohjaaja rehkii fyysisesti usein yli 30h viikossa asiakkaiden kanssa ja suunnitelleessaan liikuntasessioita. Se, että saa yhden ryhmäliikuntatunnin valmiiksi voi viedä hyvältäkin ammattilaiselta aikaa useita tunteja. Ei riitä, että keksii hyvät harjoitteet, pitää myös etsiä sopiva musiikki ja välineet!

Tässä esimerkki tyypillisestä jumppaohjaajan palkkakuviosta työntekijänä:
 Kuvitellaan, että ryhmäliikunnan ohjaaja saa palkkaa 25e tunnissa (mikä on jo hyvä palkka Kainuun korkeuksilla ryhmäliikuntatunnin ohjaamisesta).  Suunnittelemiseen eli musiikin hakuun ja liikkeiden suunnitteluun tai valmiin ohjelman opettelemiseen menee aikaa noin kolme tuntia. Välimatkojen kulkemiseen menee aikaa esimerkiksi 20min suuntaansa. Tunnin jälkeen ohjaaja joutuu käymään suihkussa ja vaihtamaan vaatteet (20min.).  Niin ja suositeltavaa on, että ohjaaja on paikalla vähintään 15min ennen tunnin alkua valmistelemassa tilan ja ottamassa asiakkaat vastaan. Tunnin jälkeen ohjaajaa on pyydetty keräämään palautetta tai usein asiakkaat jäävät esittämään kysymyksiä, antamaan kehitysehdotuksia jne.. Yleensä menee aikaa helposti se 15min tunnin jälkeen. Ja pitäähän mikki laittaa paikalleen, pyyhkiä hiet lattiasta ja laittaa paikat kuntoon. Tähän kaikkeen on kulunut aikaa yhteensä 5h 30min. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin 25 euron tuntipalkasta otetaan veroa -10% (2,5e) ja sitten summa jaetaan tämän 5h 30min kesken, niin palkkaa jää 4,09e/tunti.  

Herää vain kysymys, että mikä muu ammattikunta tekee töitä 4,09 euron tuntihinnalla?

Arjessa keskusteltuani tästä aiheesta ihmisten kanssa, olen huomannut, että tämä on hyvin vaiettu aihe ja ihmisillä on sellainen mielikuva, että liikunnanohjaajat tienaavat hyvin. Liekö se, että he usein käyttävät pirteän värisiä vaatteita ja hymyilevät, antavat mielleyhtymän paremmasta palkasta.
Mielestäni yksi tärkeä kehitettävä asia on se, että ryhmäliikuntatunti ei ole ohjaajan treeni vaan se on asiakkaiden treeni. Toki siinä tulee ohjaajalle liikuntaa, mutta ohjaaja ei saisi olla lavalla sen takia, että saa itselleen treenin ja siitä pienen korvauksen. Ammattilaisen tulisi olla lavalla liikuttaakseen ja ohjatakseen toisia tekemään harjoitteet oikein ja kuuluisi ansaita siitä hyvän korvauksen.
Kainuussa ihmiset ovat tottuneet saamaan liikuntapalveluita erittäin edullisesti. Onneksi on tullut kuntosaleja, joissa asiakkaat maksavat saamastaan laadukkaasta palvelusta joka kuukausi jonkin summan ja ovat tottuneet siihen, että ammattitaitoisesta liikuntapalvelusta kuuluu maksaa.  Ammattialaiset ovat yleensä nähneet vuosikausien työn ennen kuin ovat täyspäiväisesti ohjaamassa ihmisiä liikunnan parissa. Heillä on iso vastuu ohjata asiakkaita tekemään järkeviä asioita liikunnan suhteen. Taustalla on usein valtava määrä tietoa fysiologiasta, anatomiasta, harjoitteiden vaikuttavuudesta, ravinnosta jne.

Jos joku tekee liikunnan ohjausta ammatikseen, hänen kuuluu saada siitä ansaitsemansa palkka. Liikunnan ohjaajat saataisiin nostettua palkkakuopasta niin, että kaikki seurat ja yhdistyksetkin uskaltaisivat ottaa tarjoamistaan liikuntapalveluista reilua korvausta ja ihmiset oppisivat siihen, että hyvästä liikunnan ohjaamisesta kuuluu maksaa ammattilaiselle palkka.  Tällöin asiakkaalla on oikeus laadukkaaseen palveluun ja turvalliseen ja kehittävään liikuntaan.

2 kommenttia:

  1. Hmm, varmaan ihan jokaista tuntia ei kuitenkaan valmistella kolmea tuntia, tarkoitan että kun valmistelun on yhden tunnin osalta kerran tehnyt, samaa tuntia vedetään usein muutaman kerran peräkkäin... Ja toisekseen kyllä ne työmatkat on ihan jokaisella alalla, tiedän monia jotka matkustavat päivittäin töihin tunnin SUUNTAANSA, eikä sitä työajaksi lasketa millään alalla.

    VastaaPoista
  2. Hei ohjaaja myös! Olet oikeassa, että ei jokaista tuntia varmasti suunnitellakaan kolmea tuntia, joskus suunnitteluun voi mennä viisikin tuntia ja joskus ohjelma on jo valmiiksi suunniteltu ja valmiina. Silloin valmisteluaikaa ei kulu ollenkaan. Tämä olikin esimerkki siitä, mitä palkka voi suurinpiirtein pienemmillään olla ja mihin aikaa oikeasti kuluu. Vaikuttaa siltä, että olet tyytyväinen palkkaasi ohjaajana ja ei ole ollut tarvista laskeskella sitä, mitä käytetystä ajasta jää oikeasti käteen. Hyvä niin! Intoa kevääseen ja ohjailuihin! Riina

    VastaaPoista