perjantai 22. helmikuuta 2013

Riinan pohdintoja maitodokkarin jälkeen



Torstain Silminnäkijässä ollut maitodokkari oli mahtava! Upeaa Noora Shingler! Jos et vielä ole sitä katsonut, mene Yle areenaan ja etsi sieltä torstaina 21.2  esitetty ”maitodokkari”

Löytyy tuollaisella osoitteella: http://areena.yle.fi/tv/1803382

Kävin tosissaan pohtimaan sitä, miksi joitakin ihmisiä ei kiinnosta syömänsä ravinnon sivuvaikutukset. Näitä ihmisiä tuntuu olevan melko paljon! Vaikka tietäisimme, että jokin raaka-aine saattaa vahingoittaa elimistöämme ja aiheuttaa vaikka syöpää, niin silti vain jatkamme tämän raaka-aineen popsimista. Hyvänä esimerkkinä mielestäni on nykypäivänä tuotettu liha. Liha ei ole enää lihaa, vaan saattaa sisältää ties mitkä määrät erilaisia antibioottijäämiä ja hormoneja. Hyvin helposti on pääteltävissä, että aineilla, jotka eivät kuuluisi naudan elimistöön eivät kuuluisi myöskään ihmisen elimistöön, joten terveyshaittoja tulee varmsti. Silti ihmiset ostavat kaupasta vakuumipakattua lihaa päivästä toiseen. Onko kyse rahasta? Onko kyse ajatuksesta "Ei se minulle tapahdu". Vai onko kyse siitä, että ihminen ei huomaa terveellisemmän tuotteen välitöntä vaikutusta heti ja sen takia ei jaksa uskoa jonkin ns. terveellisemmän vaihtoehdon  vaikutuksiin? Jos luomu porkkanasta tulisi heti jotenkin vielä parempi olo, mitä "normaalista" porkkanasta,  söisivätkö ihmiset hieman kalliimpaa luomuporkkanaa enemmän. Eikö tieto siitä, että jokin aine/tuote voi pitkällä tähtäimellä olla terveellisempi vaihtoehto riitä tekemään ns. terveellisempiä valintoja.

Usea ihminen pitää hyvää huolta autostaan tai kodistaan. Harva laittaisi autoon polttoainetta, joka siihen autoon ei kuulu. Jos autoon tulee pienikin lommo tai vika, usea auton omistaja korjauttaa sen heti. Samalla tavalla ihmiset pitävät huolta kodeistaan. Niitä siivotaan ja remontoidaan sitä mukaa, kun korjattavia kohtia syntyy. Kodin pinnoille valitaan niille tarkoitettuja aineita. Aika moni tuntuu pesevän parkettilattian sille kuuluvalla pesuaineella. Mutta mitä sitten käy ihmisen omalla kohdalla? Vaikka tiedämme, että mm.sokeri, alkoholi, kova rasva ja vaikkapa suuret määrät suolaa voivat aiheuttaa meille sydän ja verisuonisairauksia, diabetesta, verenpaineen nousua, ylipainoa jne.. Silti me vain jatkamme niiden mussuttelua ja käyttöä viikosta toiseen. Puhumattakaan tupakasta. Tupakka-askin kyljessä lukee tyyliin "Tämä voi tappaa sinut!" ja silti iso osa ihmisistä röyhyttelee röökiä päivästä toiseen. Koska se ei tapa sinua siinä hetkessä, silloin se ei ilmeisesti tunnu vaaralliselta.

Ilmeisesti usean ihmisen kohdalla sairauden pitää tulla omalle kohdalle, jotta alkaa pohtimaan millä valinnoilla siihen voi vaikuttaa. Hyvin usea diabeetikko joutuu aloittamaan tai haluaa aloittaa ruokavalion parantumisen ja oireiden lievittymisen toivossa . Mitä jos se ruokavalio olisi aloitettu jo 15 vuotta aiemmin ja silloin sitä diabetesta ei välttämättä olisi edes tullut.

Sama pätee edellisteksissä mainitsemiini selkäsairauksiin Korjaavat toimenpiteet aloitetaan usein vasta sitten, kun selkä on jo hajalla. Miettikääpä miten paljon kalliimpaa olisi korjauttaa auto vasta sitten kun se on jo täysin hajalla. Sama pätee ihmiseen. Terveydenhoitokulut ovat sitten todella isot, kun jo tulleita sairauksia hoidetaan. Voisiko joitain euroja laittaa vielä enemmän "pankkiin" etukäteen ja investoida omaan terveyteen ennen kuin se hajoaa.. Mielenkiintoista!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti