keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Motivaatiota tavoitteilla!

Blogipäivityksien tekemiseen tuli hiukan taukoa, koska olin niin kiireinen ja ajatukset aivan jossain muualla. Tänään innostuinkin päivittämään kahteen otteeseen!

Tällä tekstillä haluan motivoida ihmisiä liikkumaan ja saamaan ajatuksia sen suhteen, miksi innostus lopahtaa. Teksistä hyötyvät siis te, jotka suurimmaksi osaksi taistelette sen kanssa, että jaksaisi lähteä liikkumaan. Liikuntaan tulee hyvä draivi aina syksyisin ja Tammikuussa, mutta draivi laskee syystä tai toisesta yhtä säännöllisesti kuin liikunta alkaakin. Elikkäs siis. Aiheena on motivaation ylläpitäminen tavoitteen avulla.


Jokainen liikunnasta innostunut ihminen liikkuu omalla tavallaan ja tasollaan. Tärkeintä olisi kuitenkin luoda jokin tavoite. On helpompaa tehdä asioita ja suunnitella omaa liikkumista, kun luo itselleen jonkin tavoitteen. Kaikkien tavoitehan ei missään nimessä ole mitali jostakin lajista, vaan tavoite voi olla esimerkiksi kunnon parantaminen, lihavoiman lisääminen, jonkin harjoitteen tai lajin oppiminen, hyötyliikunnan lisääminen, liikuntakertojen lisääminen, painon pudottaminen tai vaikkapa lapsen tai muun perheen jäsenen motivoiminen liikkumaan. Tavoitteitahan voi olla pilvin pimein, sen mukaan, mitä kukakin liikunnasta elämäänsä hakee. Tänä päivänä on kuitenkin jo hyvin selvää, että liikunnalla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia sekä fyysisesti ja henkisesti. Liikunnan positiivisia vaikutuksia puoltavia tutkimustuloksia on saatu ympäri maailmaa jo niin paljon, että ei käy enää kieltäminen tämän asian suhteen. Ihmisen keho on tarkoitettu saamaan riittävästi fyysistä rasitusta pysyäkseen terveenä. Niin yksinkertainen asia, kuin oman kehon liikuttaminen, tuntuu vain tulleen nykypäivänä jotenkin hyvin hankalaksi. Ihmisillä tuntuu yllättävän usein olevan jopa pelko siitä, että liikkuu väärin ja siksi ei liiku ollenkaan. Minun mielestäni jokainen ihminen pystyy liikkumaan omalla tavallaan. Pääasia on, että jokaisen keholle tulisi riittävästi fyysistä rasitusta viikottain/päivittäin.
Haluan korostaa sitä, että olipa tapasi liikkua mikä ikinä tahansa, niin luo itsellesi jokin tavoite. Kirjoita tavoite paperille ja mieti, onko luomasi tavoite realistinen. Tavoite voi olla jokin yksi pienikin asia, jonka haluat jonkin tietyn ajan sisällä saavuttaa. Tällöin liikkumiselle löytyy jokin konkreettinen syy ja saat siitä motiivin lähteä liikkumaan aina uudestaan ja uudestaan. Usein ihmisille käy niin, että liikunnasta innostuu ajoittain kovastikin ja sitten innostus syystä tai toisesta lopahtaa. Itse olen asiakkaitteni kohdalla usein huomannut, että lopahtamisen syynä on motivaation puute. Motivaation puute usein johtuu siitä, että liikkumisella ei ole tavoitetta ja päämäärää. Liikkuminen on jokseenkin epäsäännöllistä ja sitä ei ole suunniteltu riittävän hyvin.
Liikkumisesta tulee onnistumisen kokemuksia, kun pääsee asettamaansa tavoitteeseen ja tämä motivoi keksimään uuden tavoitteen ja kehittymään omassa liikuntalajissaan. Vaara liikuntamotivaation hiipumisesta on tällöin huomattavasti pienempi, kun itselleen on asettanut jonkin tavoitteen. Edelleen korostan sitä, että tavoitteen tulee olla realistinen, muuten näitä onnistumisen kokemuksia ei tule ja tämä taasen voi lannistaa liikkumisen suhteen. Tavoitteen tulisi kuitenkin olla sen verran haastava, että kehittymistä on mahdollista tapahtua ja itseään joutuu haastamaan ja laittamaan likoon.
On tärkeää muotoilla tavoite oikealla ja positiivisella tavalla. On aivan eri asia sanoa ”Yritän tehdä kävelylenkin kolme kertaa viikossa” kuin ”Aion tehdä kävelylenkin kolme kertaa viikossa”. Tässä jälkimmäisessä vaihtoehdossa ihminen on jo päättänyt kävelevänsä kolme kertaa viikossa, kun taas ensimmäisessä vaihtoehdossa ihminen on jo päättänyt, että ei välttämättä jaksa/pysty tekemään kolmea kävelylenkkiä viikossa. Tavoitetta asettaessa kannattaa miettiä tarkasti, kuinka sen haluaa psykologisesti vaikuttavan ja sen pohjalta miettiä muotoilua.


Esimerkkejä kuntoilijan liikuntatavoitteista eri harrastuksissa:
Kävelylenkkejä harrastava henkilö
tavoitevaihtoehtoja:
1.       Jaksan kävellä jonkin kilometrimäärän lyhyempään aikaan
2.       Pystyn kävelemään pidemmän matkan välittämättä ajasta
3.       Nostan kävelylenkkien kertamäärää viikossa x määrästä vaikkapa viiteen kertaan
4.       Teen kävelyä tukevaa lihaskuntoharjoittelua useammin (Tähän on hyvä asettaa jokin kertamäärä viikossa)
5.       Kohotan kuntoani niin paljon, että jaksan kävellä ylämäet reippaammin
6.       Otan tavoitteekseni vaihdella maisemaa, jossa lenkin teen
7.       Tavoitteeni on parantaa kävelyn tekniikkaa pidentämällä askelpituutta ja aktivoimalla pakaralihaksia enemmän
8.       Otan tavoitteekseni vaihdella kävelyn nopeutta useammin, jolloin teen intervalli-tyyppistä harjoittelua
9.       Tavoitteeni on lähteä lenkille, vaikka kumppani/ystävä ei lähtisi mukaan lenkille
10.   Aion kokeilla sykemittarin käyttöä kävelylenkin yhteydessä


Kuntosalia harrastava henkilö

tavoitevaihtoehtoja:

1.       Käyn kuntosalilla x kertaa viikossa ja pitäydyn siinä. Suunnittelen harjoittelukerrat viikko-ohjelmaani
2.       Tavoitteenani on oppia harjoitteiden tekniikka hyvin. Pyydän joltakin alan ammattilaisesta harjoitusohjelman ja tekniikan tarkastuksen.
3.       Tavoitteenani on kehittää lihasvoimaa/ nopeutta/liikkuvuutta/jaksamista..
4.       Haluan parantaa ryhtiä lihavoimaharjoitteiden avulla
5.       Aion vahvistaa jonkin tietyn alueen lihaksia vartalossani
6.       Haluan kiinteytä ja siksi tavoitteeni on säännöllisesti tehdä lihavoimaharjoittelua riittävän suurilla painoilla
7.       Haluan vähentää jonkin alueen kipua ja siksi teen säännöllisesti lihasvoimaharjoittelua
8.       Haluan pudottaa painoa ja siksi lihasvoiman lisääminen on yksi tärkein tavoite. Lihasvoiman lisääntyminen kiihdyttää lepoaineenvaihduntaa.
9.       Kuntosalilla käyminen on minulle sosiaalinen tapahtuma ja siksi aion käydä siellä x määrän viikossa
10.   Tavoitteenani on jaksaa tehdä jokin harjoite kovemmilla painoilla tai tehdä toistoja enemmän (riippuu siitä mitä saliharjoittelulla halutaan kehittää)
                                                

Ryhmäliikuntatunteja harrastava henkilö

Tavoitevaihtoehtoja:

1.       Kokeilen jotain uutta ryhmäliikuntatuntia.
2.       Uskaltaudun kokeilemaan jotain ryhmäliikuntatuntia (vasta aloittava)
3.       Käyn x kertaa viikossa ryhmäliikuntatunnilla.
4.       Aion vaihdella tunteja, joilla käyn.
5.       Lisään viikko-ohjelmaani sellaisen tunnin, joka tuntuu nyt ajatuksena liian raskaalta
6.       Käyn jollain tietyllä ryhmäliikuntatunnilla niin kauan ja säännöllisesti, että jaksan lisätä siellä tehoja/painoja/toistoja tai jaksan tehdä tunnin selkeästi paremmin.

Uintia kuntoilumielessä harrastava henkilö

Tavoitevaihtoehtoja:

1.       Jaksan uida pidemmän matkan yhteen putkeen
2.       Parannan uinnin tekniikkaa, jonka myötä jaksan myös uida paremmin ja pidemmän matkan
3.       Menen uintitekniikkakurssille, jotta saan tekniikkaan ohjeistusta
4.       Aion opetella tekemään uintia tukevaa lihasvoimaharjoittelua
5.       Opettelen jonkin uinnin osa-alueen esim. kellunta, liuku, uintiasento, potku, hengitys, käsiveto, uintirytmi jne..
6.       Jaksan uida jonkin tietyn matkan lyhyempään aikaan
7.       Käyn uimassa x kertaa viikossa ja pitäydyn tässä
8.       Alan käymään uimassa aamulla ennen töiden alkua
9.       Opettelen uimaan syvässä vedessä
10.   En aio enää pelätä kylmää vettä, vaan rohkeasti menen altaaseen
11.   Uinnin lisäksi kokeilen muutakin vesiliikuntaa, kuten vesijuoksua tai vesijumppaa
12.   Ostan tiukan uimapuvun, lakin ja lasit, jotta uinti olisi mukavampaa

Näiden esimerkkien kautta voit alkaa miettimään omaa liikuntatavoitettasi/tavoitteitasi. Tsemppiä kaikille oman liikunnallisen elämän löytämiseen ja tavoitteen luomiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti